Dobit Centralne banke u 2023. godini iznosila 278 miliona maraka

Bez autora
Apr 10 2024

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je Finansijske izvještaje CBBiH te Odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za godinu koja je završila 31. decembra 2023., a u kojoj je Centralna banka ostvarila neto dobit od 278.261.211,49 KM.

Na osnovu Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. marta 2024., dio ostvarene dobiti u iznosu 64.319.561,58 KM je uplaćen na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iz CBBiH navode da je finansijski rezultat posljedica blagovremenog poduzimanja niza investicionih odluka, na strateškom, taktičkom i operativnom nivou, i restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uslovima.

CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način, saopćeno je iz te institucije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik